Jump to content

DEMİRBİLEK KÖYÜ'NÜN TARİHİ


malialdemir

Önerilen Gönderiler

Eski adı Büyükİlet'tir. 1530 yılı kayıtlarında İlet olarak yazılıdır.
Köy iki yörük kardeş motifine göre; büyük kardeş tarafından kurulmuştur. Kardeşlerin büyük olanı Büyükİlet'i, küçük olanı ise Küçükİlet'i kurmuştur. Köy G.L.İ linyit havzası içerisinde yer almaktadır. Köy'ümüzün Eski adı Büyükilet olarak geçtiğinde aradan geçen uzun bir zaman sonra köyümüz'ün ismi Demirbilek Köyü olarak kayıtlara geçmiştir!.. Köyümüz'de eski bir tarih yer almaktadır. Roma-Bizans dönemine ait buluntular bu gerçeği doğrulamaktadır. Bu dönem de; Roma-Bizans'lıların köyümüz'de konaklamış ve bizim köyümüz'ün komşu köylerin'de bir iç savaş açılmıştır. Özellikle Derbent Köyü'nün yıkılıp harap edilmesi bu döneme dayanmaktadır. Köyümüz'ün yoğun bir zamana karşı yarışı bulunmaktadır. Bilinmesi gerekir ki; Büyükilet (Demirbilek) Köyü'müz çok yıpratılmaktadır. Yok edilmeye ve yıpratılmaya çalışıldıysa da köyümüz hala ayakta durmasını bilmektedir.

Köyün En Köklü Sülaleleri; 

Köyün Çevresinde; Kuzeyi'nde Bozbelen ve Beye, Batısı'nda Derbent ve Yeni Köy, Güneyi'nde; Köprücek, Doğusu'nda da Gürağaç bulunmaktadır!..

Köyün Sınırlarını; Alanyüzü Tepesi, Sarıcalar Tepesi, Kızıl Tepe, Yeni Tarla, Çakmak, Yörükyolu, Doğan Salcek, Çaybunar ve Dona (Tokatlı Dede), mevkiileri
oluşturmaktadır.

Köyün Sınırlarında; Sarı Baba Tepesi, Bozbelen tarafında Akkuş tepesi, Karakaya tarafında Sivri Tepe, Susuz Yayla Tepesi ve Asarlık Tepesi gibi yükseltiler bulunmaktadır.

Köyün sınırlarından Hasandayı mevkiisi'nden Tunçbilek istikametine doğru akan ve Kocasuya dökülen Alan Dere'si geçmektedir. Vaktiyle köyün yaylası Sivri Tepe ile Susuz Yayla üzerin'de yer alan Pilav Çukuru yaylasıy'dı. Vaktiyle burası zamanla maden sahasına kalmıştır.

2000 yılı itibariyle köyün nüfusu 1320'dir. Köy'ün Tunçbilek'e olan uzaklığı 6Km, Tavşanlı'ya uzaklığı 15Km, Kütahya'ya olan uzaklığı ise 66Km.'dir.

Köyümüz yerleşim alanı oldukça geniş ve nüfus yoğunluğu en fazla olan köylerin arasına girmektedir. Merkez Yeniköy, Gürağaç, Derbent, Bozbelen ve Karakaya başlıca komşularımızdır. Köyümüzün arzı yapısı; maden sahası içerisinde yer alması nedeniyle doğal güzelliğini tam olarak koruyamamıştır. Yüzey olarak düz bir araziye sahiptir. Köyümüzün doğu kısmı yer altı kaynaklarından dolayı GLİ tarafından istimlak edilip işletme sahası olarak kullanılmaktadır. Bu alanda bulunan onlarca tarla ve evler kullanılamaz duruma gelmiştir. Batı kısmında yine GLİ tarafından daha önceden hafriyat alanı olarak kullanılmış olması bu bölgelerde tarım yapılmasını olumsuz yönde etkilemiştir. Kuzey kısmında köylülerimizin tabiri ile Alanyüzü ve Asarlık bulunmaktadır.

Buralar köyümüzün tek ormanlık sahası olarak kalmıştır. Bozbelen ve Karakaya yolu bu mevkiden geçmektedir. Köyümüzün güney kısmı yine köylülerimizin tabiri ile Karşıyaka ve kısmen kullanılabilir tarım arazileri bulunmaktadır. Ayrıca köyümüzü ilçemize bağlayan ulaşım yolu bu mevkiden geçmektedir.

Ulaşım:
Köyümüzde ulaşım sorunu yok denebilecek kadar azdır. Her an köyden ilçeye ulaşım imkanı bulunabilmektedır. Köyümüz başka bir yol güzergahı üzerinde olmadığından transit taşıt geçişi olmamakla beraber haftanın 6 günü
ilçemize dolmuş seferleri yapılmaktadır. Ayrıca okul servisleri hafta içi her gün taşımacılık yapmaktadır.

Nüfus:
Köyümüzün son nüfus sayımın da 1065 kişi olarak kayıtlara geçmiştir. Nüfusun büyük bölümünü yaşlılar oluşturmaktadır. Gençlerin işsizlikten dolayı Kütahya, İnegöl, Bursa gibi yerlere göç etmelerinden dolayı nüfus sayısında düşüşler olmuştur. Köy nüfusunun üçte biri köyün dışnda yaşamaktadır. Bunun yanında Almanya'da yaşayan gurbetçi köylülerimizin sayısı oldukça fazladır.

Köyümüzde Yaşayan Sülaleler:
Köyümüzde bir çok sülale yaşamaktadır. Bunlardan bazıları çok geniş ailelerden bazıları küçük ailelerden oluşmaktadır. Bu sülaleler arasında kız alıp vermeden dolayı ve birkaç nesil önceye gidildiğinde akrabalık bağların olduğunu görmekteyiz.

Akmemedo (Ak Mehmetoğulları), Mühto (Mühtüoğulları), Onbaşılar ve Ayanoğulları'dır. Bunların yanı sıra; Haytaoğulları (Haytalar denilmektedir), Gökdaşoğulları (Göktaş denilmektedir) ve Aliağalaroğulları (Aliağalar denilmektedir)’da köyün sülale soyundandır.

Köyümüz de; Haytalar, Kocayusuflar, Ayanlar, Aliağalar, Kocaabalar, Çavuşlar, Kahyalar, Kahveciler, Halilhocalar, Rızalar, Kızıllar, Hamitler, Şerifaliler, Balılar, Cambazlar, Mehmetaliler, Arifler, Gödeşler, Sıkılar, Çokbakanlar, Alicanlar, Bodurlar, Dölmeler, Cebirler, Göğametler, Tahirler, Çiloğlanlar, Sayitler, Köseler, Veliler, Azizler, Yörükahmetler, Akifler, Raifler, Çelikler, Eşeler, Velicikler, Alikuzular, Seferler, Demirciler, Sadeler, Onbaşlar, Umahanlar, Moreller, Kasaballar, İdrisler, Emirler, Çömezler, Çömezeller, Elmaslar, Gacarlar, Sakallar, Kaymakamlar, Kadirvaliler.

Not: (Unuttuklarımız varsa şimdiden özür dileriz. Bize bildirirseniz sitemize ekleriz.)

Geçim Kaynakları:
Köyümüz halkının en önemli geçim kaynağı bölgemizde bulunan G.L.İ. Kömür İşletmelerine dayanmaktadır. Bunun yanında kısmen de olsa tarım ve hayvancılıkta yapılmaktadır. Köyümüzde işsizlik sorunu baş gösterdiğinden dolayı genç nüfus çevrede bulunan sanayi bölgelerine göç etmek zorunda kalmıştır. Kalan nüfusun çoğunlugunu emekliler oluşturmaktadır. Köyümüzde yetiştirilen başlıca tarım ürünleri arpa, buğday, yulaf, fiy, bakla, nohut ve misirin yanında sebze üretimi de yapılmaktadır.

Link to comment
Share on other sites

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...